Pataki Coaching Kft.

Hogyan tanuljunk a nagyoktól?

2017. december 21. - Nóra Pataki

Zseniális lehetőséget kapnak a magyarországi kis-és középvállalkozók. "Kiválasztottuk azokat a vállalatokat, amelyek már alkalmazzák az Ipar 4.0 legmodernebb technológiáit és üzleti megoldásait, és ezeket az ismereteket készek megosztani a magyar kis- és középvállalkozásokkal – jelentette ki Varga Mihály a „Mintagyárak bemutatása” című eseményen."- olvasható a kamara oldalán.

1.jpg

A Mintagyárak projekt tulajdonképpen arról szól, hogy a feldolgozóiparban működő  kis-és középvállalkozók lehetőséget kapnak Ipar 4.0 technológiai megoldások megismerkedésére.

A program lehetőségei:  

 • a kkv-k megismerhetik  a legújabb eljárásokat
 • térítésmentesen szerezhetnek Ipar 4.0 minősítést
 • kaphatnak vállalatra szabott fejlesztési tervet
 • ipar 4.0 mintaalkalmazásokat ismerhetnek meg

A projekt célja, mind az önálló piaci sikerek elérése, mind a sikeres beszállítóvá válás, illetve a minőségi termékek előállítása.

A pályázatra első lépésben 2,3 milliárd forint forrás áll rendelkezésre – ismertette Varga Mihály.

A projekt keretében öt vállalat került a nyertesek közé: a Festo-AM Gyártó Kft., a Roto Elzett Certa Kft., az Eltec Holding Kft., a Continental Automotive Hungary Kft., és a Macher Zrt. (NGM)

Kis lépések, nagy eredmények

Mi a probléma ma az országban? Miért szidják sokan az ország vezetőit? Miért lepődünk meg ha valaki számlát ad, és nem "feketén " dolgozik? china-gdp.jpg

 Az elmúlt hetekben különösen sok embert kérdeztem meg arról, mit lát, min szeretne változtatni, milyen javaslatai vannak a kkv szektor javítása , fejlesztése érdekében. Mondok ezekből példákat: adócsökkentés, egészségügyi ellátás javítása, különböző pártok lecserélése, "mutyizás" megszüntetése. Minden válasz elgondolkodtató, azonban megmondom őszintén,  kicsit lehangolt ez a negativitás, és reményvesztett hangulat.  Úgy éreztem, én már senkinek sem tudok segíteni, hiszen nem áll módomban egy egész országot megváltoztatni. De biztos hogy ez a fő probléma? Akkor hogy lehet hogy egyeseknek szuperül megy az üzlet, boldogok, mások meg teljesen megfeszülve, ingerülten és elkeseredetten  állnak ehhez az egészhez? 

Hát kérem szépen, a HOZZÁÁLLÁS itt a kulcsszó! 

Addig ne várjunk változást, amíg mi magunk nem teszünk meg mindent a sikerért .Döntsd el, hogy Te igenis sikeres leszel, igenes értékes a szolgáltatásod/ terméked! Sok az adó? Írj üzleti tervet, és igazítsd hozzá az adózást a bevételedhez. Érdemes felkeresni egy könyvelőt, aki pontosan tájékoztat erről, így a későbbiekben nem fog meglepetésként érni. Így már nem fog fájni az sem, ha számlát adsz, a lelkiismereted is tisztább lesz. :) Minden számlaképes magyarországi vállalkozó dicséretet érdemel. Gratulálunk, Te is hozzájárulsz a gazdaság fehérítéséhez, a GDP növeléséhez!

b0a4bd34ea1ed6500268abfcd14cf614.jpg 

A másik nagyon fontos dolog, hogy ne a konkurenciáddal légy elfoglalva! Az rendben van hogy tisztában vagy az erősségeivel, és gyengeségeivel, sőt tanulságokat is vonhatsz le, de Te magaddal kell hogy versenyezz. A tegnapi, előzi évi múltheti önmagadnál kell jobbnak lenned! Felismerni a javításra szoruló dolgokat, és buzgón jobbá tenni, az erősségeket pedig továbbfejleszteni, rendszeresen alkalmazni. Érdemes készíteni erről egy SWOT analízist is, (erről készül majd  külön blogbejegyzés) a tökéletesítés érdekében. Egy szó mint száz, fel a fejjel kedves vállalkozó! Mindent meg lehet oldani, kellő odafigyeléssel, és szervezéssel.

 

 

 

 

 

Kellemetlenből kellemes

 Vannak dolgok mindannyiunk életében, melyeket  nem szívesen, vonakodva esetleg már undorral, félelemmel  teszünk.Mégis meg kell tennünk "muszájból".Gondolok itt a havi könyvelőlátogatásra, postára járásra , egyéb ügyintézésre. Észrevetted magadon, hogy a kellemetlen tevékenységeket a végsőkig halogatod? Hát én észrevettem magamon...Vannak helyzetek, dolgok amik kellemetlenséggel töltenek el, és ezeket amíg lehet, addig halogattam. Persze közben rettenetes szorongás lett rajtam úrrá, lelkiismeret furdalás, ami ráment a magabiztosságomra is.Eszembe jutottak a korábbi rossz tapasztalataim, amik hatással voltak a jelenre, például: nem akarok a bankba menni, mert a múltkor is 20 percet kellett sorban állom, mégsem sikerült elintézni, amiért mentem, vagy: a postán türelmetlenül beszélt velem a az ügyintéző hölgy... És még sorolhatnám. Szóval, ha így érzel, én teljes mértékben megértelek. 

sorban_allas.jpg

Na, de ebből elég! - gondoltam egyszer merészen.Mégis mit tehetnék, hogyan nézzek szembe a félelmeimmel? Hogyan tehetném élvezetessé ezeket a nem túl vonzó feladatokat? Hogyan élvezzem a sorban állást az OTP-ben, vagy a Postán? Hogyan tartsam rendbe az utált számlákat , hogy ne kallódjanak el a rumlis íróasztalfiókomban? 

Kérem szépen ezeket a megoldásokat találtam: 

1. Sorban állás, fáradalmas  ügyintézés, türelmetlen ügyintézőkkel: Hatékony időbeosztás, azaz idegeskedés helyett feladatok intézése, pl.: A sorban állás kiváló alkalom e-mailek olvasására, és megválaszolására. Türelmetlen az ügyintéző? Légy vele kiemelten kedves, adj hangot együttérzésednek. Pl.: "Megértem hogy fáradt, és csodálom amiért ilyen jól bírja , és profin elintéz mindent. Köszönöm! " Vagy dicsérj meg rajta valamit, ami tetszik Neked. Pl.:Hölgyem, Önnek gyönyörű a fülbevalója! "- Kipróbáltam, működött!

2. Adóbevallással járó macerák, számlák összegyűjtése: A könyvelőhöz járás szerencsére nem az utált feladatok közé tartozik az életembe, mert Hajni, a könyvelőm az első pillanattól kezdve levett a lábamról az empatikus, és szeretetteljes hozzáállásával, több évtizedes szakmai tapasztalatával. Ennek ellenére nekem sem tartozik kedvenc szavaim közé a NAV, és az adóbevallás. A havi konzultációnk élvezetesebbé tevése érdekében rendszeresen nassolunk édességet. A csokoládé valóban jó hatással van az emberre. :)

A számlagyűjtésre pedig egy új módszert találtam ki. Vettem egy gyönyörű, csillogó ajándékdobozt, (szép masnival a tetején) amibe szívesen kapnék ajándékot, úgyhogy  ezentúl ebbe pakolom a számlákat. Sokkal szívesebben nyitom ki . :)

untitled_collage.jpg

 

Bízom benne, hogy ezek az ötletek , bár apró dolgok, segítenek Neked is. Főleg ebben a nagy karácsonyi hajszában, év végi rohanásban! 

 

 

 

 

 

 

Mi a Te célod a vállalkozásoddal?

Mi a nagy "MIÉRTED"?

 Mi a célom a vállalkozásommal? Ha ez a kérdés megfordult már a fejedben, akkor nagyon jó úton jársz! Elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás komoly célokkal, célkitűzésekkel rendelkezzen.Na de mi legyen a cél? Itt nem feltétlen az anyagiakra ,és profittermelésre kell gondolni. Természetesen egy üzleti terv, és hozzá tartozó cash flow javítja esélyeinket a piacon, 

 De mégis mi a mi VÍZIÓNK? Milyen nemes céllal/célokkal rendelkezünk ami elsősorban az emberiséget szolgálja, és megment minket a kiégés, elkedvtelenedés  lehetőségétől?

A VÍZIÓNK az, ami minden egyes nap motivál minket, bármennyi leértékelést is kapunk. Az az életérzés, ami végtelen elégedettséggel és boldogsággal tölt el. Amikor azt érezzük, hogy helyben vagyunk, a nehézségek ellenére szívesen tesszük azt amit tennünk kell!

 

eygnomosyni_1-min.jpg

Vegyünk példának egy szépségiparban dolgozó hölgyet. A foglalkozása fodrász, pénzért cserébe levágja/megcsinálja ügyfeleinek haját. DE! Nem csak ennyiből áll a munkája. Az új frizura készítésével önbizalmat, egyfajta megújulás életérzést ad vendégeinek. Ez az ő HIVATÁSA!  

A nemes cél megfogalmazása nem csak önnön magunk érdekében fontos.A  marketingünkbe is gyönyörűen bele tudjuk építeni , ugyanis érzéseket kommunikálva sokkal szívesebben választanak minket a leendő ügyfeleink. 

Amennyiben még nem fogalmazódott meg benned , hogy mi a nemes , másokat szolgáló célod, itt a hétvége, hajrá! Biztosítalak, hogy jobban fogod magad érezni, és sikeresebb leszel. 

"...a jól elvégzett munka egyedüli jutalma abban áll, hogy elvégezhettük." (Mahatma Gandhi)

 

 

 

 

 

 

Ki kicsoda a vállalkozásomban?

   

  Nagyon fontos letisztázni, hogy egy jól működő vállalkozás életében, milyen szerepkörökre van szükség, illetve, ezeknek a szerepköröknek a betöltése milyen személyiségű embereket igényel.

 

58e3c80616000029004d8aba.jpeg

 

  Számos olyan vállalkozóval beszélgettem, aki MINDENT maga csinált. Ennek két következménye lehet: az egyik lehetőség, hogy annyi teendője van, hogy totál nem marad ideje semmire, a másik pedig egy óriási káosz kialakulása. Ahhoz, hogy ezt a két verziót kizárjuk, egy hatékony csoportot kell létrehoznunk, ahol a tagok kiegészítik egymást, mindenki a kompetenciáinak, tudásának, tapasztalatainak és csoportszerepének megfelelő helyen van.

  Ezt ismerte fel Dr. Meredith Belbin, a csapatmunka egyik legelismertebb kutatója is, s készített egy csoportszerep kérdőívet, a csapat és egyéni hatékonyság növelésére.

 

  A TESZTET az alábbi linken Ti is kitölthetitek :

http://honlap.hu/pages/dozsagergely/contents/static/11/doc/belbin-vezetoi-csapatszerep-kerdoiv.pdf

 

Sok sikert! :)

 

 

 

 

 

Több mint 60 ezer új terminálon lehet majd kártyával fizetni

   
   "A bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítése érdekében indított kormányzati program teljes támogatási keretét lejegyezték a szolgáltatók, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felfüggesztette a programot. A program révén több mint 60 ezer új terminálon lehet majd kártyával fizetni."- írja a kamaraonline.hu
bankkartya-terminal.jpg
A program a tavalyi évben indult, azóta több mint 60 ezer terminál telepítését támogatta a kormány, eszközönként 80 ezer forinttal.

Az NGM közleménye szerint a kormány fő célja, a terminálok támogatásával, a készpénzállomány csökkentése, a modern, bankkártyás fizetés ösztönzése.

 

 

 

Kisvállalkozó vagy, és lemondanál közel 600 000 Ft-ról?

Pályázati támogatás képzésekre

  A cég sikeres fejlődéséhez, növekedéséhez elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés. A célirányos vezetéshez, és más munkakörök profi elvégzéséhez tapasztalatra, tudásra van szükség.

 Óriási előnyre tehetünk szert a konkurenciával szemben, ha rendszeresen képezzük magunkat,és munkatársainkat. A képzés lehet egy, a munkánkhoz kapcsolódó könyv elolvasása, és gyakorlatba ültetése,vagy egy rendezvény formájában zajló előadás is.( Egy ilyen rendezvény tökéletesen alkalmas kapcsolatépítésre is.)      A Minisztérium is fontosnak tartja a KKV-szektor fejlesztését, ezért egy új, szuper  PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGGEL rukkolt elő. A pályázóknak lehetősége van képzéseken részt venni, pályázati finanszírozásból. 

 

palyazatikep.jpg

    Mit ad Neked a pályázat?

 • Képzésre felhasználható 598 000 Ft-ot/munkatárs .
 • Amennyiben a képzés munkaidő alatt folyik ,a pályázat állja a munkatárs bérét, és járulékait.
 •  Magyarország egész területére érvényes, bárhol legyen a céged telephelye.

 

   Mik a feltételek?

 • Mikró-kis vagy középvállalkozás legyen a pályázó.
 • Feltétel legalább 1 lezárt üzleti év.
 • A jövőre nézve még 3 évig a piacon kell lennie a pályázó cégnek.
 • A cég alkalmazottainak száma minimum 4 fő legyen.

 

Ugye hogy kihagyhatatlan lehetőség? Részletekért keress fel minket! :)